Our Journey to The Big Day

Artificial Flowers Bridal Bouquet

fresh flowers memang sangat cantik in any occasion sekalipun. Because it is fresh.. tapi to those yang try nak cut cost, boleh je guna artificial flowers. tak semua bunga plastik or bunga tiruan ni nampak huduh or 'cheapskate' tau.. kena la pandai cari and yes, ianya memerlukan MASA yang sangat panjang untuk mencari yang betul-betul berkanaan di hati.. here is some of the artificial flower for bridal bouquet yang cantik and menarik dan boleh di adaptasi in your wedding..

simply divine kan.. but wait!! it is not that cheap taw.. sebab perasan tak dekat tengah-tengah bunga tu ada diamond!! and yes!! real diamond.. so mampu? haha.. lagi mahal dari fresh flowers.. ni namanya peony flowers

this is another one artificial peony flowers attached with diamond.. oh my!! can i get this one my future husband?? pleaseee..... 

bunga macam ni memang tak de tangkai nak pegang.. rasanya this type of flower banyak ada jual kat kedai-kedai bunga and SSF.. 

this one rasanya lagi mahal ni dari fresh flowers.. sebab it used beads.. confirm mesti custome made ni.. tapi  sayang la kalau nak custom made sebab lepas dah abes majlis nak buat apa pulak dengan hand bouquet ni kan!

this one artificial pink roses. sweet kan!

ni untuk orang yang nak kan kelainan.. hahaha.. this is not flower.. button bouquet!!

so those bride to be yang nak tukar mood beli artifical flowers.. boleh thinks twice la.. and as for me, i still love fresh flower.. sebab fresh flowers ade bau.. heheheh
Read More

Fresh Flowers Bridal Bouquet

bridal bouquet ni dah jadi macam pelengkap bagi setiap pengantin perempuan. tanpa bridal bouquet ni, mesti pengantin perempuan itu akan nampak kosong dan gonjeng.. ye la, kan ke pengantin perempuan ni kena banyak duduk and menunggu.. menunggu saat proses ijab dan qabul.. proses sarung cincin dan sebagainya.. so, here is some of the bridal bouquet yang memang grab my attention la..

shocking pink cala lily.. saya sangat suke.. simple tapi sangat -sangat outstanding!

pink and white roses.. just balut je stalks tu dengan ribbon and  use the pin yang slalu pakai kat tudung tu as finishing.. simple je kan.. tak de serabut sangat!

mix of flowers.. if not mistaken ada roses, and kekwa.. and some of wild flowers.. unique and rasanya jarang di adaptasi on Malay wedding lagi.. 

try to be different.. white tulips for the bridal bouquet.. ok!! im so in love with tulips actually.. 

a combination of white, pink, orange and yellow tulips.. OMG.. im so in love with this!! 

white lily.. still not bad kan!

this one bunga hyacinths.. tapi rasanya susah kot nak dapatkan kat Malaysia ni.. ok!! next~

so adorable kan!! but in dreams kot nak dapat cenghini kat Malaysia.. combination of tulips, hyacynth, lily n etc..  chanteknyaaa..

Cala Lily.. dah ramai dah bridal yang use this type pf bouquet.. im thinking to do the same for my E-Day.. 

this one dia guna bunga pink carnation.. then to make it looks rich, ada manik-manik mutiara tu.. sangat classy!

same concept dengan yang atas.. tapi yang ni guna white carnation..  the way dia wrap the flowers tu yang sangat-sangat elegant.. 
this bouquet is made up nothing but pink cymbidiums.. im falling in love with it now!


bunga matahari pon boleh jadi bridal bouquet tau!!  dah macam jaafar onn dah ni!




this is some of the ideas nak buat bridal bouquet.. i would definitely like to avoids roses.. sebab roses dah sangat common.. why not try something  new.. 
Read More

Sireh Junjung

okhay, memandangkan saya ni di belah perempuan.. and kurang moleh nak memberi tepak sireh.. so kena la preparekan sireh junjung kan.. sireh junjung ni kan as "kepala" segala hantaran... kalau zaman mak abah kita dulu, sireh junjung ada macam2 bentuk di gubahnya.. ada yang berbentuk masjid, bentuk nenas, bentuk kapal dan sebagainya... and ada gak yang bentuk KLCC and Menara KL masa awal2 tahun 2000an dulu.. tapi skang, mostly yang kita nampak sireh junjung banyak yang di gubah bersama fresh flowers.. owh.. saya sangat2 suka dan terpikat.. so here is some ideas of what my sireh junjung going to be.. (mood verangan sudah mula datang!!


simple but yet so classy kan.. sireh junjung and fresh flower di gubah di dalam pasu sahaja


lain daripada yang lain.. but the sireh is on the bottom la plak..  and then buah pinang, tu dah di ukir jadi bentuk bunga.. kayu manis tu jadi cam dahan pokok.. and cengkih pon di susun jadi bunga.. menarik ni..


yang this one pon, not bad la jugak.. but nanti dah macam bagi hantaran fres flowers la plak.. sebab sireh nye hanya di selit-selit macam tu je..

this one pon simple je but so nice.. tak de la semak sangat.. 

saya suka yang ni.. 2 in 1 punya harapan.. sireh junjung and and a ring.. sesuai untuk yang nak jimatkan dulang hantaran tapi ada banyak sangat barang nak bagi... 

simple.. colorful.. saya suka.. saya suka.. 



Read More

Tepak Sireh

MASYARAKAT Melayu memang terkenal dengan sifat sopan santun dan berbudi bahasa. Malah, kaya juga dengan adat istiadat budaya dalam menjalani kehidupan seharian. Adat lebih diutamakan, bak kata pepatah ‘biar mati anak jangan mati adat’, lebih-lebih lagi ketika mengadakan majlis meminang, bertunang dan pernikahan.

Bagi mendahului upacara merisik, tunang dan nikah, masyarakat Melayu menggunakan tepak sirih sebagai pembuka kata. Tidak kurang juga, tepak sirih dikategorikan sebagai ‘kepala’ atau ibu kepada barang hantaran untuk majlis pertunangan dan pernikahan yang lain. 


lately ni, bakal-bakal pengantin sudah jarang menggunakan atau memberi tepak sireh sebagai hantaran. Rata-rata diaorang lebh-ih gemar memberi sireh junjung yang boleh digubah cantik. But for me, saya masih lagi sukar kan yang tradisional sebegini. Namun, pemberian tepak sireh selalunya di berikan oleh pihak lelaki kepada pihak perempuan. So, terpaksalah request kepada my bakal suami bagi saya tepak sireh instead of sireh junjung.. Jom kita layan beberapa tepak sireh yang sangat classy ini... (by the way, if dekat rumah tak de tepak sireh and nak save budgjet dari membeli tepak sireh ni, google sahaja dengan keyword, "sewa tepak sireh".. berlambak ada.. "









Read More

© Cik Tigger dan Mr Pingu, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena