Our Journey to The Big Day

Merah Itu Cinta

semalam aku dan bonda pergi ke jakel
tujuan asalnya hanya mahu membeli kain untuk adik aku
dan aku, hanya ingin melihat kain untuk di buat baju
bagi majlis kita berdua untuk hujung tahun ini
majlis mengikat aku untuk disatukan kelak
dan akhirnya, bonda terus membeli kain tersebut
plain chiffon silk menjadi pilihan hati kerana aku hanya mahukan sesuatu yang ringkas
tidak perlu berbling-bling dan berlip lap
namun, pilihan warna yang menjadi persoalan,
kata hati memilih dua warna, kuning-diraja atau merah-menyala.
sampaikan si gadis tukang potong kain pun agak terkejut dengan warna yang berada di fikiranku
katanya selalu orang memilih warna pastel (peach / turqoise/ pink/ cream/ etc)
dan aku katakan, warna tersebut agak bosan.
kelihatan tidak menarik di dalam foto nanti..
setelah di bandingkan kedua warna tersebut dan setelah di acu di badan sendiri
setelah di kritik oleh adik, kakak dan bonda
akhirnya aku memilih

ini untuk bahagian luar (chiffon silk)
ini untuk lining (satin silk)

merah itu hati kita
merah itu darah kita
merah itu cinta kita
merah membara sehangat cinta kita
(semoga berkekalan sehingga ke akhirnya)



Read More

Gubahan Hantaran : Coklat

sudah menjadi satu kemestian, coklat mesti tersenarai di dalam "MUST HAVE ITEM" untuk di letakkan di atas dulang hantaran nanti. And coklat yang menjadi pilihan, sudah tentu coklat 'ferrero rocher' tu.. and sekarang ni, dah mula ada trend yang tukar coklat tu kepada coklat 'patchi' which lebih expensive dari 'ferrero rocher' tu.. kalau dulu-dulu, hantaran coklat, dia orang selalu guna cadbury yang kecil-kecil and gubah la menjadi bentuk rumah, kereta, KLCC and macam-macam lagi.. sekitar tahun 1990an dulu. ingat tak?


hehe.. tapi rasanya kalau nak buat maca tu sekarang memang agak sangat 'lame' lah kan.. so, jom kita cuci mata melihat design-design terkini untuk hantaran coklat. sambil-sambil tu, tengah nak dapatkan idea for my e-day nanti.. (sambil menyelam minum air kan!)





Ferrero Rocher & Patchi





patchi inside songkok! boleh ajee





see.. tak susah pon nak gubahnya kan? DIY sudah.. tak payah nak upah-upah orang mintak tolong gubahkan!.. save budget gitu~
Read More

Mini Pelamin

Mini pelamin selalunya di gunakan semasa upacara pertunangan atau pernikahan. Selalunya mini pelamin hanya boleh membuatkan seorang sahaja untuk duduk. Konsep mini pelamin ini sebenarnya baru lagi di perkenalkan di dalam budaya orang-orang kita. so, jumpa kita tengok antara beberapa konsep mini pelamin yang memang sangat-sangat 'catch my eye'..

konsep mini pelamin semasa istiadat pernikahan. sweet kan warnanya?

simple.. fresh flowers. stunning.. elegance







saya mahu ini!!!



so which one suits ur taste?
Read More

Baju Tunang

dah nama nya kalau perempuan kan, baju memang memainkan peranan yang sangat-sangat penting masa majlis tu nanti. And for me, saya mahu baju yang simple-simple sahaja.. tidak mahu terlalu sarat dengan beads or laces.. and saya memang nak elakkan untuk pakai veil for my E-Day.. so here is some of the ideas yang ingin diterapkan nanti..


bertambah naik seri dengan brooch besar gadang begitu

kurung moden yang polos. but tak mahu veil tu!

simple la ni kan? hahaha...
how about this one? sangat adorable!

sangat fall in love dgn baju ni.. but saya tak mahu warna turqoise. sudah sangat common

this is the color for what i dreams off!! royal yellow!!
color pink peach ni pon sangat-sangat sweet!

sangat-sangat suka dengan this one. and yes, my E-day would be RED! but baju ni dah out of stock.  terlalu frust sampai termenung untuk semalaman.. hua hua hua



tapi saya sebenarnya hanya mahu seperti ini sahaja. Simple! dan tiada veil.. ini yang saya mahukan!
Read More

Macaroon

sekarang ni macaroon memang dah jadi one of the HOT STUFF. so, im decided nak letak Macaroon as one of my hantaran. So here is some of the ideas untuk design Macaroon dalam dulang hantaran nanti..











colorful kan?
Read More

© Cik Tigger dan Mr Pingu, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena