Our Journey to The Big Day

Goddie Bag for E-Day

hari ini aku sibuk mereka untuk goddie bag yang bakal di edarkan kepada saudara mara yang bakal hadir masa majlis kita nanti.. at first tak terlintas pun nak nak goddie bag ni. but then my sis tanya, "nanti goddie bag nak bagi apa?".. terus membuatkan aku terfikir.. "eyh, nak kena bagi goddie bag gak ke masa tunang nanti?".. then dia orang cakap kena bagi!

so, disebabkan kepala ni tengah fikir pelbagai cara nak try to cut cost.. so kita D-I-Y saje sudah.. saya nak buat goddie bag yang simple sahaja dimana menggunakan lunch bag!

mula-mula google images for wedding swirl.. ada macam-macam swirl yang boleh di copy paste untuk di reka for my goddie bag. Memang sangat tertarik dengan Vintage Swirl Frame Border. Tapi disebabkan most of it ada copyright watermark, so cancel je la.. nak pulak PC office ni tak de adobe photoshop.. so tak boleh nak meremove watermark tu. Then browse la for few design of swirl.

Here are some yang telah siap di design by me.


then tanye my besties which is also si dia punya adik sepupu.. antara tiga tu mana yang cantik if nak print on the goddie bag tu.. so setelah di pikir-pikir.. kita org decided nak amek yang the last one.. yang dalam frame bulat tu.. then timbul lak persoalan which, nak guna lunch bag warna putih or chocholate.. then tanye lagi kat my besties, but then dia tak dapat nak bayangkan.. so i decided untuk buat some mock-up bagi dia nampak apa yang dalam pale otak saya ni.. so here it is.. 


 

ok.. so dah boleh dpaat gambaran kan.. coklat ke putih.. but then my besties pilih putih.. tapi saya tak de lah nak biar dia togel cenghitu kan.. nampak sangat kedekut la plak.. i said to my besties, nanti nak letak doily paper on top of the lunch bag.. and mostly, doily paper kan warna putih.. (nampak sangat dalam minda tu dah ada decision, tapi saja nak pendapat orang lain lagi kan).. and i did some mock-up picture for her review.. actually, saya nak buat cenghini..


taraaa~... inilah dia rupa my goddie bag nanti.. simple kan! so mty besties agreed we used brown lunch bag with doily paper on top! settle satu tugas.. so after this nak kena pergi kedai bakery to buy some lunch bag and the doily paper... murah banyak weyh kalau beli kat kedai jual bahan-bahan bakeri!..


p/s : gambar as usual.. sumber ihsan dari pakcik google dan di edit oleh saya.. and saya design guna MS Power Point 2007 je.. mudah!!
Read More

Hantaran : Jam & Wallet For Him

next dulang hantaran for him, adalah merupakan Jam and Wallet.

awal-awal lagi dia dah cakap, dia nak jam Fossil. Sebab memang dah lama berkenan dengan jam fossil. So, saya ikotkan je la. Lagi pun, saya ni memang huge fans of Fossil punya barang. Then pergilah masuk butik Fossil dekat Sunway Pyramid tu.

dari satu jam ke satu jam dia try.. ada yang leather tu. nampak ok la. but then the promoter said, kalau yang leather macam tu, tak sesuai of nak bawak pergi jogging sebab tali jam tu akan serap peluh, and if tak kering betul-betul tali jam akan cepat rosak serta menghasilkan bau yang kurang enak. It is not la si dia nak bawak pergi jogging kan, tapi memandangkan dia mempunyai kadar metabolisma yang sangat tinggi, which means dia selalu berpeluh.. so the leather one memang dah reject awal-awal..

then try the one yang from stainless steel.. tapi rasa macam pelik pulak dekat tangan dia yang tembam tu.. haha.. then try yang with the silicone! nampak cantik.. and that jam ada diomand! promoter tu cakap it is a REAL DIAMOND! ok!! saya sudah rasa cemburu di situ.. mana boleh jam dia ada diamond.. tak kira!! nanti nak cincin yang ada diomand gak! haha..

so masa buat comparison between yang stainless steel tu atau the one yang tali silicone with diamond.. then terkeluar la statement kat dia.. "cepatlah pilih.. ni nak letak kat dulang awak".. and the promoter terdengar la ayat tu.. terus promoter tu cakap, if nak letak atas dulang, yg ada diamond tu nampak cantik.. yang stainless steel ni tak cantik if letak atas dulang.. sebab nampak macam common sangat!.. so we agreed to take with the diamond..

and then, pilih wallet pulak.. cerewt jugak dia ni.. nak tempat letak duit kertas yang ada dua.. nak tempat isi kad banyak sikit.. and nak ada ruang isi syiling.. nak yang macam ni tapi tak nak yang ini.. itu la..ini la.. and luckly, jumpa jugak yang dia berkenan di hati..

then masa nak bayar tu, promoter tu masuk dalam stor.. and bawak keluar one box yang agar cantik with glass on top.. dia cakap, "nak letak ni atas dulang kan?, ni saya bagi bekas yang cantik sket?".. terus senyum lebar! dapat bekas tambahan yang cantik and FREE.. sape tak suka kan! terima kasih la cik promoter!

masa nak keluar tu, promoter tu cakap, "Selamat Pengantin Baru".. aisehh... kami belum nak kahwin lagi la.. kami baru nak bertunang je. ngeeeee~

so ni lah dia.. jam diamond orang tu (RM529) and Wallet (RM139).. Ingat nak cari belt sekali.. tapi butik fossil tu cakap, dia orang dah tak jual belt! tapi bila pergi parkson, ada belt fossil.. tapi condition dia dah tak berapa elok.. so for this dulang.. ada dua item sahaja la..
 

Dress Silicone Watch - Black with Diamond by Fossil
(it is a REAL diamond)

Triffold Wallet by Fossil

p/s: he said nanti kita g beli cincin, yang tempat batu dia tu kosong.. so boleh amek diamond yang ada kat jam tu and letak kat cincin tu.. 
Read More

Panduan Pemilihan Tarikh

Untuk menghindari hal-hal yang tidak diinginkan, dan juga untuk memperoleh kebaikan dan keberkahan, maka sebaiknya kita memilih hari yang baik dan tepat untuk melakukan aktivitas. Misalnya akad pernikahan, memulai usaha, memulai membangun rumah, melakukan kontrak kerja, pindah rumah, bepergian dan lainnya. Karena hari-hari itu tidak sama nilainya, ada yang baik untuk aktivitas tertentu dan tidak baik untuk aktivitas yang lain, dan ada juga hari yang nahas (sial) sepanjang hari.

 Allah swt berfirman:
"Kami menghembuskan badai dalam beberapa hari yang nahas, karena Kami hendak merasakan kepada mereka itu siksaan yang menghinakan dalam kehidupan dunia. Dan sesungguhnya siksaan di akhirat lebih menghinakan sedangkan mereka tidak diberi pertolongan." (Fushshilat/41: 16)
"Sesungguhnya Kami menghembuskan kepada mereka angin yang sangat kencang pada hari nahas yang terus menerus." (Al-Qamar/54: 19).
Tentang hari-hari pilihan, Imam Ja’far Ash-Shadiq (sa) berkata:
"Hindarilah melakukan safar (bepergian) pada hari ketiga, keempat, ke 21 dan ke 25 setiap bulan, karena hari-hari itu adalah hari nahas." (Makarimul Akhlaq: 424)
Beliau juga mengatakan:

Tanggal 1 : Baik untuk menjumpai penguasa, mencapai hajat, jual-beli, bercocok tanam, dan bepergian. 

Tanggal 2 : Baik untuk bepergian, dan mencapai hajat.

Tanggal 3 : Buruk dan tidak baik untuk seluruh kegiatan

Tanggal 4 : Baik untuk perkawinan, dan tidak disukai untuk bepergian.

Tanggal 5 : Buruk dan na’as.

Tanggal 6 : Diberkati, baik untuk perkawinan, dan mencapai hajat.

Tanggal 7 : Diberkahi, terpilih dan baik untuk segala yang diinginkan dan rencana usaha.

Tanggal 8 : Baik untuk semua hajat kecuali bepergian.

Tanggal 9 : Diberkahi, baik untuk semua yang diinginkan manusia, dan siapa yang bepergian pada hari ini ia akan dianugerahi harta dan akan melihat setiap kebaikan dalam bepergiannya.

Tanggal 10 : Baik untuk semua hajat kecuali mendatangi penguasa; orang yang lari dari penguasa pada hari ini ia akan tertangkap; orang yang kehilangan sesuatu akan didapatkan; hari ini sangat baik untuk jual-beli. 

Tanggal 11 : Baik untuk jual-beli, dan mencapai semua hajat kecuali mendatangi penguasa; dan baik untuk melakukan persembunyian.

Tanggal 12 : Hari ini baik dan penuh berkah; capailah hajat anda dan berusahalah insya Allah tercapai. 

Tanggal 13 : Sepanjang hari ini na’as, maka waspadalah dalam seluruh urusan.

Tanggal 14 : Sangat baik untuk mencapai seluruh hajat dan usaha.

Tanggal 15 : Baik untuk semua hajat yang diinginkan, maka capailah hajat Anda, insya Allah tercapai. 

Tanggal 16 : Buruk dan tercela untuk segala sesuatu.

Tanggal 17 : Baik dan terpilih untuk mencapai keinginan, perkawinan, jual-beli, bercocok tanam, mendirikan bangunan, mendatangi penguasa untuk suatu hajat, insya Allah tercapai.

Tanggal 18 : Terpilih dan baik untuk bepergian, dan mencapai hajat; orang yang melakukan perlawanan terhadap musuhnya ia akan memperoleh kemenangan dengan kekuasaan Allah swt.

Tanggal 19 : Terpilih dan baik untuk seluruh amal perbuatan; anak yang dilahirkan pada hari ini ia akan diberkahi.

Tanggal 20 : Sangat baik dan terpilih untuk mencapai hajat, bepergian, mendirikan bangunan, bercocok tanam, melangsungkan resepsi perkawinan, dan mendatangi penguasa; hari ini penuh berkah dengan kehendak Allah swt.

Tanggal 21 : Hari na’as sepanjang hari.

Tanggal 22 :Terpilih dan baik untuk jual-beli, mendatangi penguasa, bepergian, dan bersedekah.

Tanggal 23 :Terpilih dan sangat baik khusus untuk perkawinan, perdagangan, dan mendatangi penguasa. 

Tanggal 24 : Hari na’as dan tercela. 

Tanggal 25 : Buruk dan tercela, waspadalah melakukan sesuatu.

Tanggal 26 : Baik untuk mencapai seluruh hajat kecuali perkawinan dan bepergian; hendaknya bersedekah Anda akan merasakan manfaatnya.

Tanggal 27 : Sangat baik dan terpilih untuk mencapai semua hajat dan apa yang diinginkan, dan mendatangi penguasa.

Tanggal 28 : Berimbang antara baik dan buruk.

Tanggal 29 : Terpilih dan sangat baik untuk semua hajat orang yang sakit pada hari ini akan cepat sembuh; orang yang bepergian pada hari ini hartanya akan terkena musibah,dan orang yang lari akan kembali. 

Tanggal 30 : Terpilih dan sangat baik untuk semua hajat, jual-beli, perkawinan, dan bercocok tanam; orang yang sakit pada hari akan cepat sembuh; anak yang lahir pada hari ini ia memiliki sifat tabah dan diberkahi, dimuliakan urusannya, jujur lisannya, dan setia terhadap janji.

Dalam suatu riwayat disebutkan bahwa Jika terpaksa melakukan aktivitas pada hari nahas atau hari yang tidak baik, maka hendaknya bersedekah sebelum melakukan aktivitas dan membaca doa penolak bala. 

Haruslah diingatkan, pemilihan tarikh ini adalah berdasarkan kalendar Hijrah. Seperti contoh, Tanggal 1 Bulan Rejab 1432 Hijrah... Bukanlah 1.1.2011.

Untuk melihat tarikh perkahwinan anda jatuh pada tarikh dan bulan seperti di dalam kalendar islam, klik di sini  : http://www.islamicfinder.org/Hcal/index.php

sebagai contoh, 1 / 1 / 2011 adalah bersamaan dengan Saturday 26 MuHarram 1432 A.H. Beerti pada tarikh tersebut adalah baik untuk semua hajat namun tidak baik untuk perkahwinan!

Manakala pada tarikh 11 / 1 / 2011 adalah bersamaan dengan Tuesday 7 safar 1432 A.H., tarikh tersebut adalah baik untuk semua perkara.

terpulang kepada anda untuk memilih tarikh kahwin yang bagaimana. Hanya sekadar mempunyai nombor yang cantik atau makna di sebalik tarikh tersebut.

Renung-renungkan dan Selamat Beramal~
Read More

Cenderahati Tetamu Untuk Majlis Perkahwinan Melayu

antara beberapa cadangan bagi cenderahati yang menarik untuk dihadiahkan kepada para tetamu yang hadir semasa hari bahagia anda,

Mini Tasbih Kristal

Miniature Glass

Jam Jar

Love Bird Salt & Pepper Shacker

Gown & Tuxedo Candle

Glass Coaster

Keychain

Candy in Miniature Pail

Metal Can

Personalised Surah Yassin

Glass Cookie Jar


Read More

Cenderahati Tetamu Buat Sendiri / DIY Guest God-die Bag

sesi menjimatkan duit lagi. Kenapa perlu membazir kan? God-die bag ni selalunya orang dah amek and buang terus je.. isi dalam tu yang penting untuk dilihat. Tapi, if packaging nye menarik pasti akan buatkan tetamu terujua bukan nak tahu isi dalam dia? so.. here is some god-die bag yang u all boleh buat sendiri.. jimat duit! tapi renyah sikit la kan!.. tapi kan lebih bermakna if ianya dari hasil tangan pengantin itu sendiri?

1. Lunch Bag


2. Envelope

3. Paper from Magazines

4. Lunch bag With Stamp and Ribbon


5. Lunch Bag with Doily Paper

6. Lunch Bag with Washi Tape

7. and more ideas for goddie bag from lunch bag


Read More

Cara Membuat Bunga Tangan / Bridal Bouquet

bunga tangan atau bridal bouquet adalah merupakan elemen yang terpenting sekali bagi perempuan semasa hari bahagia mereka. Tak kira majlis pertunangangan mahupun pernikahan atau pun persandingan. Meskipun, bunga tangan ini hanya di anggap pelengkap, namun kehadirannya turut memberikan impak yang hebat bagi si pemegang. 

Pengunaan bunga tangan daripada bunga plastik atau artificial flower, boleh jadi menarik dan tak kurang juga turut memberikan kesan yang kusam kepada perempuan tersebut. Kadangkala mereka mengelak untuk menggunakan bunga segar atau fresh flower kerana di katakan ianya lebih mahal. Tak dinafikan bunga tangan daripada fresh flower boleh mencecah harga sehingga ratusan ringgit dan hanya di pakai untuk beberapa jam sahaja. 

so sebagai langkah berjimat, Do-It-Yourself (DIY) sahaja bunga tangan anda. Alatan yang diperlukan

  1. bunga segar (di Jalan Petaling / Petaling Street anda boleh dapat 20 kuntun fresh flower dengan harga hanya RM15!! )
  2. reben (rm10 dah dapat dah yang cantik)
  3. gunting
so langkah, langkah dia adalah seperti berikut:




SIAP!!




Read More

Hantaran : Toiletries For Him

ahad lalu,
kita luangkan masa bersama..
untuk mencari serba sedikit barang untuk di letakkan di dulang nanti..
tapi hanya beli barang-barang 'for him'
itu pun baru selesai dua dulang

dan hasil barangan yang telah berjaya di perolehi,
Toiletries untuk dulang yang pertama
dimana akan mengandungi


Swiss Army Classic Eau De Toilette

sangat-sangat suka dengan bau perfume Swiss Army tu
mulanya ingat nak cari perfume lain.. sebab takkan asyik swiss army je yang menjadi pilihan hati
then, try bau Armani Sport Code - ok la! sedap la jugak.. macam ada bau mint sikit!
after that bau Paco Rabbane Ultraviolet - memang adore dengan this smell.. tapi still tak berjaya menambat hati
then, try bau Hugo Boss Orange - sangat fresh! ada orange scented lagi.. tapi manis semacam!
then mintak juga Swiss Army ni.. dia ada dua.. Classic and Altitude.. and aku memang dari dulu sukakan Swiss Army Classic ni.. sebab perfume yang aku pakai sekarang ni pun Swiss Army For Her.. then bila that promoter lady bagi je sample bau dia.. terus cakap.. OK! THIS ONE!! tak mahu lagi yang lain!! haha.. this perfume usually dalam RM210.. tapi ada discount 10% if im not mistaken.. so dapat la dalam RM189.. 

disebabkan perfume Swiss Army ni just only come with perfume.. tak de toiletries lain.. so terpaksa la mix and match with other brands.. So, we all pergi ke Parkson.. lalu bahagian fragrance yang banyak dengan ahkak-ahkak.. and me, bukan tengok brand lagi dah.. but cari other toiletries yang bottle dia match with silver bottle for this perfume!. 

CLEAN-Warm Cotton Deodorant Stick

CLEAN-Warm Cotton Skin Body Lotion



well, tak banyak choices pon bottle yang silver color for deodorant, facewash or etc. the ada sorang promoter ni suggest the CLEAN brand. dia kate this brand is still new. Ada 3 choice which is Warm Cotton, Morning Breeze and apa ntah lagi satu.. tak ingat.. dia ada Perfume, Deodarant stick and Lotion.. and the lotion is suitable for all skin types termasuklah baby. and try the scented, yes!! sangat sedap.. so tanpa fikir panjang, terus grab this one.. the deodorant stick and the lotion.. Lotion dia cost me dalam RM120 and the deodorant stick is RM65.

so settle satu dulang for him!
Read More

© Cik Tigger dan Mr Pingu, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena