Our Journey to The Big Day

Dewan untuk Majlis Resepsi

Ok.. Sekarang, mari kita bercerita mengenai pencarian dewan yang telah di lakukan oleh Cik Tigger di sekitar Kuala Lumpur dan Shah Alam.. (mostly memang area shah alam la kan.. )

1. Dewan Bankuasi, Lembaga Getah Malaysia, Jalan Ampang 


Landmark dewan ni mudah sangat-sangat which is depan KLCC.. betul-betul depan KLCC tu. So after wedding boleh pergi photoshoot kat Taman KLCC. And nikah pon boleh buat kat Masjid Asy-Syakirin, KLCC.

Dewan ni actually family and sedara mara cik tigger panggil as 'dewan turun temurun'. Manakan tidak, di dewan ini lah saudara mara dan kakak-kakak cik tigger melangsunkan hari bersejarah mereka. Aunty cik tigger yang kerja kat Lembaga Getah Malaysia ni. So, sedikit sebanyak kita orang dapatlah staff discount kan. Dulu (before 2011) Dewan ni can fit dalam 15-16 buah meja bulat for 10 seater and sebelah dia ada bilik VIP. Selalunya dekat bilik VIP tu lah tempat all the saudara mara berkumpul and make-up session di lakukan. But starting from 2011, pihak pengurusan dah buka dinding yang jadi pemisah antara main hall dengan bilik VIP. So, start 2011 dewan tu no longer ada bilik VIP. And now, dewan tu can fit dalam 20 buah meja bulat 10 seater.

Harga Sewa dewan : Dulu, before 2009, if not mistaken harga sewa dewan dalam RM500 per day (guna staff price my aunty la kan). Which is so cheap la kan sebab dewan tu aircond. But now, when it comes to my time, sewa dewan sekarang adalah RM200/hour and RM50/hour for preparation. And then, my cousin yang nak kahwin juga this coming March, told me that the management charger her RM1500 for the hall, dari pagi sampai ke petang. Preparation on the night before dia tak kira..

Parking : memang sangat mudah la. Sebab office building kan..So parking memang sangat banyak if buat time weekend sebab staff tak datang kerja.. But for every guest yang datang, parking will be charged RM3 per entry. Before this parking free if kita just cakap nak attend wedding.

So, i found out that the hall price already increasing. Parking pun kena bayar. Then bila dia dah bukak VIP room tu, the main hall memang nampak besar than before, but i found that it was too packed and bila guest sampai it will become too crowded. Plus make up room pun dah tak. If nak make up and tukar baju, management akan bukak one small room kat Theathre Room. and the entrance to the hall hanya ada satu pintu and the walkaway to the dais dalam 20meter je which is sangat2 compact jadinya. Pintu entrance pun kecil and terus jumpa lift so tak perasan siapa yang baru sampai, siapa yang dah nak balik and etc..

Actually, cik tigger dah bayar pon booking for this hall. Tapi bila baru-baru ni attend my cousin punya wedding, terus ada second thought untuk buat kat sini. Family cik tigger dan Mr pingu boleh tahan ramai jumlahnya. And if only can fit 20table, maybe saudara mara je dah half of the hall.. and saudara mara pun jenis yang duduk tak bangun-bangun kan.. Guests lain nak masuk nanti takut tak cukup seat.

Person in charge for this hall is Uncle Azman (03-21711177). Beliau juga turut menyediakan perkhidmatan katering and pelamin.

Gambar bawah ni overall view of Dewan Bankuasi, LGM tu. This one during my cousin punya solemnization. The mini pelamin and caterer provided by Uncle Azman.

Dewan Bankuasi, Lembaga Getah Malaysia


2. Laman Budaya, Taman Tasik Shah Alam


For those yang sukakan Garden Wedding, The venue should be OK.. Sebab Laman Budaya ni betul-betul dekat Taman Tasik Shah Alam tu.

Sewa dia, RM1000 per day.. Tapi kena ambil dia punya panel caterer. Sewa dewan akan di include skali dengan bilik persalinan and PA System. Tapi bahagian pentas boleh fit dalam less than 100 pax.. Then bahagian atas and bawah, kena add in khemah which kalau ramai guest, banyak la khemah kena add in.. And one khemah is RM300.. Max guest can fit in one time dalam 2000 pax.

Pasal tarikh pulak, the management said, for 2012, dia orang hanya akan sewa kan until JUNE 2012 only.. After June dia orang akan close for renovation and tempoh renovation tu 'until further notice'.. Memandang kan saya punya majlis on September, so lokasi ini terpaksa lah di abaikan!

Parking Space agak limited la.. if guest nak datang just park tepi-tepi jalan tu.. and it is FREE as long as tak kena tarik or clamp by MBSA.

ni contoh Laman Budaya punya setting masa majlis resepsi one of my best friends in 2010.




3. Dewan MBSA, Seksyen 19

Dewan ni besar. Saiz dia memuatkan 5 court badminton. Parking space memang sangat banyak. Tapi dewan ni selalunya digunakan untuk kenduri kahwin orang India. Sangat buruk dah bangunan dia..

Sewa dewan RM1000 tak masuk kerusi meja and dewan ni just ada kipas je.. Tak de air cond..

Tarikh yang saya nak, tak de.. Sudah di booking oleh orang lain.

The good things is, dewan ni sangat-sangat dekat dengan rumah my sis.

Contact Num : 0132492932

4. Dewan MBSA, Seksyen 11

Dewan ni is better than dewan Seksyen 19 tu. Parking space tak de la banyak sangat. Building dia still in a good condition.

Dia punya besar, boleh memuatkan 3 court badminton.

Sewa RM1500 untuk dewan sahaja. Tak masuk kerusi meja and dewan ni tak de aircond. Just kipas sahaja. Sewa termasuk dengan PA System dan bilik persalinan.

Tarikh still available lagi.

Person in charge dia Hajah Yani (012228558). If nak jumpa dia kena buat APPOINTMENT dulu.. orangnya, sorry to say, agak sombong sedikit.. bukan apa.. on that night tu, saya saje la drop by kat dewan tu nak tengok and ambil no person in charge. Then jumpa la dia (which by that time, i tak tahu pun dia tu siapa!!).. and tanya lah dekat dia, "if nak tanya pasal dewan ni, dekat siapa ye?".. and dia agak kerek la menjawab "dekat saya.." without any smile AT ALL and pandang pun sebelah mata je.. and i was like "WTF!!".. and saja la nak tanya, sewa dia semua macam mana.. then dia cakap "datang esok boleh.. saya ada orang lain nak jumpa ni.. sebelum dtg buat appointment dulu!!".. hek elleh... nak tanya dewan pon nak kena buat appointment bagai ke?? and bila i nak blah tu, dia buat2 tanya.. nak guna untuk bulan brape? i pon jawab la.. insya ALLAH bulan 9.. then dia terus angguk and buat derk je.. i pon tertanye2 la.. kau tanya aku pastu buat2 bangang.. SUMPAH sakit hati dengan pompuan ni..

5. Dewan Guthrie Bukit Jelutong, Sime Darby

Dewan ni di suggest oleh my best friends yg kawen dekat laman budaya tu.

And i went to the hall. The building is still in a good condition cuma dia punya parquet tu dah bercalar balar.. well.. what do you expect kan.. community building kan!.

dia punya saix can fit 2 badminton court in parallel. and apa yang buat saya sangat suka dengan this hall ialah, dia punya stage tu tak tinggi sangat.. so tak de lah pelamin tu menjulang ke langgit sangat kan..

parking space.. quite limited.. tapi guests boleh parking kat road side sebab dia punya road side sangatlah lebar and the area tak banyak kereta lalu lalang..

Sewa dia RM1500 without kerusi meja (offcourse) and it comes with AIRCOND!.. Deposit RM400, Termasuk PA System and Bilik Persalinan. Masa pengunaan adalah dari 7.30am - 5ptg.. tapi untuk preparation boleh start masuk after 8pm hari sebelum tu.

Person in charge dia En Jasni.. Mula-mula boleh pre-booked dekat guard yang jaga hall tu and leave your phone number. Then i try to call en jasni few times.. tapi dia tgh on leave.. (al maklumlah.. hujung tahun kan.. ) then few days later, en jasni ni ada call balik.. Dia SANGAT2 friendly over the phone.. dia bagi tahu prosedure semua and etc.

Then balik tu discuss dgn my mom.. unfortunately.. Tentangan daripada my mom.. dia kate that hall jauh.. Jauh dengan sedara (which most of my relatives kat KL).. so bila dah jauh nanti takut orang tak nak datang and etc..

So conclusionnya.. dewan ini juga terpaksa di lupakan... -Mood = FRUST tak hengat nyer

6. Intekma Resort, Shah Alam

saja-saja call this one.. Mana la tahu kot2 boleh guna staff price - UiTM kan.. tapi.. nan hadoo... harga sama je kat semua orang.. staff or tidak..

Tarikh still available.. boleh terus reserve tarikh. But deposit dalam RM500 - RM1000

Contact person : 0355225104

Dia punya pakej ALL IN.. RM50/pax termasuk pelamin, arch, decoration and etc using fresh flower.

Out of budget.. so cancel je..

7. De Palma Hotel, Shah Alam

yang ni pon saja gatal pergi telefon and buat-buat tanye.,, mana lah tau kot-kot murah ke kan.. tapi tetap out of budget.

Pakej ALL IN. RM35000 for 500pax termasuk pelamin, deco main table and etc.

8. Tasik Titiwangsa, Kuala Lumpur

Final decission.. MAYBE ill go to Tasik Titiwangsa.. Sewa pon sangat2 lah murah.. RM200 sahaja.. OK la tu kan.. RM200 just for the tapak.. khemah, kerusi meja semua bawak sendiri.. sama la juga kes nye kalau sewa dewan tu.. kosong jugak tanpa kerusi meja..

The bad things is.. dia OPEN and if tgh hari off course akan sangat panas.. risiko hujan gak kena ambil kira..

Dekat tasik titiwangsa ni ada beberapa tempat untuk wedding ceremony.. Dekat dengan Astaka (depan stadium badminton), dekat tanjung (bekas tapak eye on malaysia) and dekat tgh2 laman.. (yang ni i tak pergi lagi)..

i was thinking nak book yg dekat dengan tanjung tu.. kawasan dia sgt2 spacious.. but still belum final decission lagi.



so kamu-kamu semua.. please suggest me ONE GOOD place for my reception..

17 comments:

  1. Kalau nak book dekat mbsa seksyen 11 tu book direct dekat mbsa terus tak boleh ke? sbb tgk website mbsa kene charge 400 mcmtu je

    ReplyDelete
  2. Sesiapa ingin mendapatkan dewan resepsi perkahwinan di Shah Alam, boleh hubungi saya di 012-3403340.

    ReplyDelete
  3. pengurusan dewan mbsa seksyen 11 tu sudah di swastakan.. satu2nya dewan kepunyaan mbsa yg diuruskan oleh pihak lain.. pengusaha dewan ni ialah Azlan Johar, bekas pemain bolasepak selangor 90an... dan skrg pengulas sukan tv astro

    ReplyDelete
  4. Salam,

    Mencari dewan/auditorium untuk disewa di Kuala Lumpur/Selangor? Kami menyediakan kemudahan sewa dewan dan juga auditorium di The MZH2 (MZH Function Centre), sesuai untuk pelbagai majlis.

    DEWAN PERDANA SURIA (1300 pax)
    DEWAN SINARAN (240 pax)
    AUDITORIUM MZH (200 pax)

    Kemudahan seperti sistem PA, pentas, skrin LCD, projektor, parking kereta, surau, kerusi dan meja disediakan.

    Tel: +603 4107 8580
    Email: info.mzhfunction@gmail.com
    Website: www.mzhfunction.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. Boleh bagi sy contact number utk wedding di Laman Budaya Shah Alam?

    ReplyDelete
    Replies
    1. send the number to me 0192644840 tq

      Delete
  6. Ada urusan di Shah Alam/Klang/USJ Subang Jaya i.e Summit USJ, Alam Sentral, Kota Kemuning, SACC Mall, I-City, Wet World, ADTEC, CIAST, WISMA GM, UITM, UNISEL, MSU, POLITEKNIK Shah Alam atau sebagainya. Tempahlah homestay kami yang berdekatan dengan harga murah & berpatutan (RM180/semalam) dan boleh layari INTERNET @ UNIFI percuma. Layari blog kami untuk info terkini di http://onlinebookinghomestay.blogspot.com

    p/s: perkhidmatan sewa harian juga disediakan

    ReplyDelete
  7. SEWA DEWAN @ CYBERJAYA AREA..(MMU Grandhall & Multipurpose Hall..sila hubungi 0126500601

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. Ada tak dewan or auditorium area shah alam.. muatkan 200-300 org je... complete dengn pa sistem n kerusi.. nak buat seminar. 9-5.. budget rm1000 je..
    Saya cari dewan sume cater untuk ramai2... ..
    Please whataspp saya rozi..017-6285949

    ReplyDelete
  10. Ada tak dewan or auditorium area shah alam.. muatkan 200-300 org je... complete dengn pa sistem n kerusi.. nak buat seminar. 9-5.. budget rm1000 je..
    Saya cari dewan sume cater untuk ramai2... ..
    Please whataspp saya rozi..017-6285949

    ReplyDelete
  11. SEWA DEWAN EKSKLUSIF & MEWAH Di CYBERJAYA .
    for details call :-
    no tel : 017 3593075
    email : ramsatouch@gmail.com

    ReplyDelete
  12. ade kosong lagi x dewan untuk thun dpn 2016 mac? area setapak

    ReplyDelete
  13. ada kosong lagi tak Dewan Bankuasi, Lembaga Getah Malaysia, Jalan Ampang unutk bulan 5 nie..?

    ReplyDelete
  14. ~~KAMBING GOLEK HANYA RM1000 SAHAJA~~

    PAKEJ PREMIUM ANJUNG SERAI
    DEWAN 1000PAX - RM 19.80

    MENU UTAMA
    Nasi Beriani / Nasi Arab (BERAS PUSA)
    Daging Dendeng ASC / Daging Rendang Serai
    Ayam Masak Merah / Ayam Palembang
    Sambal Sotong Kering
    Masak Lemak Nenas Ikan Masin
    Dalca Sayur
    Acar Buah
    Ulaman & Sambal Belacan
    Ikan Masin Goreng
    Buah Tembikai Merah / Oren Sunkist
    Air Kordial Oren Sunquick
    Air Minuman

    TIT BITS CORNER - 400pax
    Air Teh Tarik, Cendol (Siap Bancuh)
    Bubur (Kacang Hijau / Pulut Hitam)
    Kuih Manis / Kuih Pedas

    HIDANGAN ISTIMEWA MAKAN BERADAP
    Siakap Sweet Sour, Ayam Golek Madu
    Butter Prawn, Puding Karamel
    Buah-Buahan, Jus Buah, Air Minuman

    PELENGKAP MAJLIS
    1 Set Meja Makan Beradap Beserta Dekorasi
    1 Pasang Kerusi Pengantin
    8 Unit Kerusi Banquet Bersarung & Riben
    4 Set Dome VIP Beserta Peralatan
    30 Unit Meja Bulat Beserta Alas & Runner
    300 Unit Kerusi Plastik (Sarung & Riben)
    Centre Peace Setiap Meja Tetamu
    2 Buffet Station Beserta Dekorasi
    Peralatan Buffet Golden Bell
    1 Unit Meja Hadiah
    1 Unit Meja Door Gift
    1 Unit Meja Tit Bits
    PA System & Deejay
    Kompang
    12 Orang Pramusaji
    1 Orang Ketua Pramusaji

    KELENGKAPAN PELAMIN / BUSANA
    Pelamin Dewan, Kerusi Pengantin,
    Bekas Merenjis,, Walk Way 6 Unit,
    Pintu Gerbang, Karpet Merah 80 Kaki,
    Sepasang Persalinan Sanding L&P,
    Bantal Nikah, Mekap, Hand Bouquet.

    KEK PENGANTIN
    Kek Fondant / Fresh Cream - 3 Tingkat
    Meja Kek Beserta Dekorasi

    PHOTOGRAPHY (NIKAH & SANDING)
    1 Sesi Outdoor, Softcopy Thumbdrive,
    1x Crystal Album 8" x 24"
    1x Photo Frame 16" x 24"
    1x Photo Frame 8" x 12"

    TERDAPAT PROMOSI LAIN YANG MENUNGGU****

    HUBUNGI SAYA:
    IzA 0124110390 (WhatsApp)

    FB: https://www.facebook.com/anjung.seraicatering

    ReplyDelete
  15. Nak tak majlis perkahwinan anda eksklusif seperti perkahwinan VIP / artis..
    persembahan band / artis pun ada (permintaan)...kami ada PAKEJ LENGKAP PERKAHWINAN + DEWAN
    untuk anda ...

    mari saya tunjukkan...

    APA YANG DISEDIAKAN UNTUK ANDA : ~

    v DEWAN BERHAWA DINGIN ( max kapasiti 2000 )
    v KATERING ( makanan memang sedap)
    v MAKAN BERADAP
    v DEKORASI PELAMIN BARU EKSKLUSIF.
    v DEKORASI DEWAN BARU DAN EKSKLUSIF.
    v BUSANA BARU PENGANTIN ( Tempahan Khas ) ~baju pengantin cantik dan handsome
    v BUSANA NIKAH ( Tempahan Khas )
    V Bilik tetamu vip
    V Bilik istirehat keluarga
    V Bilik pengantin
    v SOLEKAN PERSANDINGAN.~ solekan dari make up artis profesional
    v AKSESORI PENGANTIN ( Lelaki + Perempuan )
    v FOTOGRAFI. ( lengkap set album )
    v VIDEOGRAFI. ( lengkap set rakaman )
    v COMPLIMENTARY ( Dome untuk VIP )
    v P.A SISTEM DAN DJ.
    v JUGA KAD JEMPUTAN ( mengikut bilangan pax ).
    v SUDUT SANTAI ( istimewa )

    FOC UNTUK ANDA : ~

    v FOC SEWA BUNGA TANGAN ARTIFICAL.
    v FOC FLOWER STAND.
    v FOC FLOWER ARCH.
    v FOC RED CARPET.
    v FOC PHOTOBOOTH.
    v FOC KEK 3 TINGKAT
    V FOC KAMBING GOLEK
    v DAN BANYAK LAGI FOC!!!

    KEMUDAHAN UNTUK ANDA :~

    Parking Lot Free ( Basement)
    Surau
    Tandas
    Escalator
    Lift

    JOM datang tengok dewan di GARDEN RESIDENCE CYBERJAYA
    lepas tu kita boleh bincang pakej...

    'JOM RAIKAN HARI BAHAGIA ANDA BERSAMA KAMI'


    sebarang pertanyaan hubungi :-

    Pejabat - 03 8063 3020
    Phone/ whatsapp - 019 790 2090 | 012 347 1479 | 019 312 7724

    Email - dewancyberjaya@gmail.com

    website - www.sriastana.com
    blog - dewanastanacyberjaya.blogspot.my
    FB - www.facebook.com/dewanastanacyberjaya



    booking sekarang tarikh majlis anda dan LOCK DATE/TARIKH anda

    ReplyDelete
  16. Assalam. Kalau kat tapak masjid shah alam sultan salahuddin tu pulak ada sesiapa tahu?

    ReplyDelete

© Cik Tigger dan Mr Pingu, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena