Our Journey to The Big Day

Dewan Guthrie Sime Darby, Bukit Jelutong (II)

Masih belum habis lagi nak story pasal Dewan Guhtrie kat Bukit Jelutong ni..

Hari tu masa 1hb Febuari 2012, Jatuh hari wilayah.. so memang kena sangat la untuk Cik Tigger and En Pingu nak settle kan beberapa hal berkaitan majlis kami ni. Kebetulan kami berdua ni kerja di wilayah, so apalagi, cuti la kan.. and kebetulan pulak, segala urusan majlis ni, person in charge dia dekat area selangor.. So dia org kerja, kami cuti..so memang kena sangatlah kan kalau nak settle kan apa-apa yang patut.

So, during that day Cik Tigger dah set kan nak settle pasal Dewan and Pakej Perkahwinan tu.

So, Cik Tigger called En Jasni, the person in charge yang uruskan pasal Dewan Guhtrie ni. En Jasni ni dah 9 tahun menguruskan dewan ni (based on his story la).. Kalau over the phone, en jasni ni tersangat-sangatlah friendly nye. Then bila jumpa dia face to face pon, sebenarnya dia ni memang sangat friendly!

ingatkan kejap je nak jumpa dengan En Jasni ni. sebab just ingat nak bayar deposit and maybe dia nak terangkan sikit-sikit about this hall.. tapi rupa-rupanya.. settlekan dewan ni je dah makan masa 1 jam 30 minit.. tapi serius, sepanjang perbincangan tu tak terasa pun masa tu lambat berjalan.

So, based on the conversation we had..

Sewa Dewan is RM1300. Tapi, dia sangat worth it. sebab kita bukan sahaja dibenarkan pakai hall sahaja, but all the compaund and foyer. Pendek kata boleh guna satu building tu.. except tingkat atas la.. sebab dekat atas tu ada tadika kumon!.. and Let say if majlis kita hari sabtu, jumaat after maghrib (by 7.30pm) tu, en jasni dah hand over the key sebab untuk kita punya preparation and etc. IF nak tidur kat dewan tu on that night pun, tiada masalah! Sewa kena bayar sebulan sebelum tarikh majlis.

Deposit is only RM400! tapi the deposit will be returnable.. Ianya akan dipulangkan after the majlis. Kiranya RM400 tu dikira sebagai wang cagaran untuk kebersihan and sekiranya berlaku kerosakan. But, according to En Jasni, selalunya dalam sebulan dua after majlis baru dapat duit tu. Sebab yang handle duit bukan dia.. Sime Darby Property yang uruskan.

Parking Space dia agak limited. Just boleh masuk dalam 30 kereta sahaja. So, according to him juga, if nak reserve parking tu untuk relatives or vip. Just buat je kad and tulis VIP and letak atas dashboard and maklumkan kepada security guard yang jaga during that day. So, security guard hanya akan benarkan kereta yang ada kad itu sahaja untuk parking dalam compaund tu. Untuk guest yang lain, tidak menjadi masalah sebab still boleh parking on the road side. Jalan dia sangat lebar and sangat shaddy.. so selesa jugak la. And plus, kawasan tu tak banyak kereta keluar masuk sebab situ area rumah besar-besar.. so traffic jammed , insya ALLAH, tiada!

Security Guard if nak upah boleh. RM50 seorang. Security guard ini lebih kurang macam anggota RELA. Dia akan pastikan keselamatan majlis and tengok-tengokkan kereta yang di parking tu supaya tidak terjadinya apa-apa yang tidak diingini. And dia juga akan bertanggungjawab untuk mengawal lalu lintas sekiranya sesak.

Keluasan dewan itu adalah 60' x 80' and boleh memuatkan 34 buah meja. Which is meja VIP 10 seater dalam 6 biji and meja other guest 8 seater dalam 28 biji. TAPI if guest ramai, boleh bukak meja luar dewan. Kiranya macam open air lah!. According to En Jasni ni juga, dia pernah jaga dewan tu yang ada guest 2500tetamu..

Scallop if nak bagi mengelakkan ruang dewan tampak kosong, En Jasni ada kawan yang boleh provide scallop tu. Dia caj RM1.50 untuk 1 kaki. So if based on this hall, 60' + 80' + 60' = 200' = RM300.. ni merupakan anggaran kasar saya sendiri ya!

Full Carpet untuk dewan ni dia caj RM450. Tapi itu adalah optional! Ini disebabkan lantai dia dah sangat teruk sedikit. Sebab En Jasni cakap, ada sesetengah caterer luar yang provide kerusi meja, dia akan seret kerusi meja tu atas parquet tu sampai bercalar dah jadinya! So if guest nak nampak cantik, boleh je tambah carpet. Carpet yang akan diprovidekan adalah merupakan warna Dark Gray! And then, carpet ni juga comes with Red Carpet untuk laluan pengantin nanti.

Kerusi Meja tidak disediakan di dalam dewan ni. Tapi if nak sewa dengan En Jasni ni pon, boleh je. Dia Caj RM50 untuk 1 Meja lengkap dengan alas meja, kerusi serta sarung kerusi sekali. Itu untuk guest biasa. En Jasni ni juga ada caj RM300 untuk 6 buah meja VIP 10 seater, 2 meja buffet, 1 meja makan beradap 10 seater.

Antara benda percuma yang diberikan semasa sewa dewan ni, dia akan bagi 3 Industrial Fan, Dewan Fully Air cond, Red Carpet, Meja Cenderahati, Meja Hadiah serta PA System. Yang tak ada cuma white screen and projector untuk buat slide show sahaja!

Dewan ni dilengkapi dengan bilik persalinan ber air cond, tandas dan surau. Tandas ada banyak! kat belakang stage, Kat foyer, Kat tingkat 2. If nak buat barbeque kat sini macam kambing bakar ke apa, memang boleh sangat sebab dia ada lawn dekat belakang and tepi dewan! IF katerer nak main masak-masak kat sini pon boleh tapi tak de la sampai merewang!

Stage untuk pelamin agak mini je.. tak besar and tak tinggi. Rasanya pelamin 3 panel sudah memadai. Tapi nak nampak gah , boleh je guna pelamin 5 panel tu.

So sampai sini sahaja cerita pasal dewan guthrie tu ye. Nanti kalau ada cerita lagi, i update!

55 comments:

  1. hye,
    boleh beri no phone en jasni?
    email me asap :sarahataresources@gmail.com

    ReplyDelete
  2. Hye Sarahata.. already reply ur email. :)

    ReplyDelete
  3. hi,

    saya nak jugak no telepon en jasni. TQ
    aidah@kevintoh.com.my

    ReplyDelete
  4. boleh bagi contact no encik jasni?emel di skularcher_87@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  5. salam bole bg saya no contact en jasni - red_hair83@yahoo.com.. dewan nie ade air cond? terima kasih banyak :)

    ReplyDelete
  6. Salam..bleh i dapatkan contact number en jasni nih? please email me nurul.dyana88@gmail.com. thanks..

    ReplyDelete
  7. Salam. can you email me, en jasni hp num pleasee.. really need it, at zieziepuzi@yahoo.com. thankyouu.

    ReplyDelete
  8. salam..can u email me no en jasni...thanks...my email address: shashaidayu@gmail.com

    ReplyDelete
  9. assalam, boleh dapatkan no encik jasni? thanx.. lowprof_kid@yahoo.com.sg Thanx again :)

    ReplyDelete
  10. salam..boleh dapat no phone en.jasni tak? email hizatul_86@yahoo.com.
    tq :D

    ReplyDelete
  11. salam.boleh saya nak number en.jasni?
    email saya nikevinaroseli@yahoo.com
    thank u.

    ReplyDelete
  12. askum, bole bg no en. jasni x??
    nie email sye mysterious_dreamz87@yahoo.com
    tq..

    ReplyDelete
  13. salam..bleh tak emailkan sy no hp En. Jasni..
    nie email sy.. siti_rohiimah@yahoo.com
    tq... :)

    ReplyDelete
  14. Saya dah reply email semua. If those yg tak dpt lg, blh tgk my other post. Ada state num en jasni! Happy hall-hunting girls!

    ReplyDelete
  15. bole mintak no en.jasni?
    email : aizatibrahim@gmail.com

    ReplyDelete
  16. salam..boleh dapat no phone en.jasni tak? email lavender_choc@yahoo.com.
    tq :D

    ReplyDelete
  17. Tibe2 encik jasni jd famous. Haha. Thanx Aida, for the share. =)

    ReplyDelete
  18. salam, boleh tak emailkan i no en.jasni.. mawarhto@gmail.com... thanks a lot.. seriuos u sangat membantu i utk wat preparation my wedding..heee thanks babes!

    ReplyDelete
  19. Salam.. boleh email contact no encik jasni? Thanks. =)

    j.nabilanajwa@yahoo.com

    ReplyDelete
  20. Boleh bagi contact number en.jasni.thanks.email me at: zue_abdullah84@yahoo.com. Thank you

    ReplyDelete
  21. Salam, boleh tolong send no En Jasni ke emel saya : syaz_dol@yahoo.com.my
    Thank you

    ReplyDelete
  22. Salam nak no en jasni boleh :)

    yaya_ayarus1605@yahoo.com

    ReplyDelete
  23. as salam.. hey there.. thanks for the quick review.. want his number too >.< missmessy_kuki89@yahoo.com.. danke!

    ReplyDelete
  24. Salam. Do give me his phone number. Thanks :) rai_han87@yahoo.com

    ReplyDelete
  25. Tumpang tanye, die penjage dewan guthrie tu ke die buat business gune guthrie punye facilities? Betul ke friendly? Hmmm...

    ReplyDelete
  26. salam.. boleh bagi no En Jasni kt email saya.. thanks.. ralph_hana@yahoo.com

    ReplyDelete
  27. emailkan saya no en jasni
    manjew89@yahoo.com

    ReplyDelete
  28. As Salam,
    Saya nak email En Jasni., Terima kasih.

    pafroze@gmail.com

    Puteri

    ReplyDelete
  29. As salam,
    Bole beri no telefon En JAsni.. Terima kasih
    share story..
    nisya_bliss@yahoo.com

    ReplyDelete
  30. Boley bg no en. Jasni x? Email me amalina68@gmail.com

    ReplyDelete
  31. salam...boleh sya dapt kn no tel en jasni....emel lindajamaudin@gmail.com

    ReplyDelete
  32. Assalammualaikum. Boleh email kepada saya no hp En Jasni di nadiah.edsyn@gmail.com THANKS IN ADVANCED! ;)

    ReplyDelete
  33. As'salam, En Jasni still kerja kat sane?

    Boleh dapatkan no telefon en.Jasni

    email di : nazirah.abd.latiff@gmail.com

    ReplyDelete
  34. salam...blh x dapatkan no hp En jasni..
    aeleysyakiss@yahoo.com
    Tq....

    ReplyDelete
  35. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  36. Salam..can i have en.jasni no?email me nhaireena@ymail.com. thanks.

    ReplyDelete
  37. salam, boleh dapatkan no telepon en jasni ?

    thanks

    ReplyDelete
  38. email di kahlilhamiz@gmail.com

    ReplyDelete
  39. Nak phobe number en.jasni pls thanks
    mia.rave87@gmail.com

    ReplyDelete
  40. sayyidah004@gmail.com

    nak no en jasni

    ReplyDelete
  41. Salam boleh saya dapatkan no encik Jasni?

    email di annishrahman@gmail.com

    Thanks in advance :)

    ReplyDelete
  42. Slm. Blh sy dptkn no en.jasni.. Tq
    Email: aliea1010@gmail.com

    ReplyDelete
  43. Assalammualaikum,
    Blh emelkn no en.jasni tak?
    emel: inspirion.yunus87@gmail.com

    ReplyDelete
  44. boleh sy dapat kan nomor pihak dewan?

    riocaterer@gmail.com

    012 4158544

    ReplyDelete
  45. boleh dapatkan no encik Jasni? Tq in advance.

    fazeera_nazari@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  46. Hi salam. Boleh saya dapatkan nombor encik jasni? alikokain@gmail.com

    ReplyDelete
  47. Salam, bole x bagi sy no org yg bole provide full carpet dan scallop.

    ReplyDelete
  48. salam. hai, boleh sy dapatkan no phone en jasni?
    nooraisyah_ismail@yahoo.com

    ReplyDelete
  49. salam, boleh saya dapatkan no en. jasni? terima kasih :) emel : sarah.ros410@gmail.com

    ReplyDelete
  50. Assalam boleh dpt kn contact number utk dewan ni x. Email: mazlissa22@gmail.com. Terima kasih.

    ReplyDelete
  51. Salam hi. Boleh email saya no encik jasni? Thanks in advance nardzzainudin@yahoo.com

    ReplyDelete

© Cik Tigger dan Mr Pingu, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena